İŞİNİZE YARAYABİLİR TIKLAYINIZ! .mail: info@yabanhikayesi.com
HARİTALAR
Wikiloc : bisikletrotalari

Yayınlar, fotoğraflar ve içerikler izinsiz kullanılamaz!!!

19 Şubat 2014 Çarşamba

TRE-002 LİKYA YOLU 1. ETAP (HİSARÇANDIR - GÖYNÜK KANYONU)

Rotaları aşağıda paylaşılmış olan wikiloc sitesinden telefonunuza yada GPS cihazınıza yükleyerek daha detaylı inceleyebilirsiniz. Telefonunuza yüklemek için buradan yardım alabilirsiniz!!!



Değerini tam olarak bilmediğimiz güzel Antalya'nın sahip olduğu Likya Yolu'nu gözlemlemek ve GPS verilerini kayıt etmek üzere hazırlıklarımızı yaparak bir pazar sabahında düşüyoruz yollara. Likya Yolu doğa severlerin pek çoğunun yürüdükleri ve merak ettikleri bir parkurdur. Günden güne ziyaretçisi artan yerli ve yabancı turistlerin yürüyüş parkurları arasındadır.  Antalya ile Fethiye arasında uzanan toplamda 500 km mesafeye sahip olan Likya Yolu, Patika, Stabilize, Orman ve Asfalt yol bölümlerinden oluşmaktadır. Üzerinde pek çok Dağ, Deniz, Koy, Fener ve ada manzaraları bulunmaktadır. İrili ufaklı pek çok yerleşim birimlerinden geçmektedir. Konaklama için hem kamp alanı, hemde otel, pansiyon şeklinde çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Manzaraları yanında çok inceleme ve gözlemleme imkanına sahip olacağınız çeşitli türlerde bitki örtüsüne de ev sahipliği etmektedir. 
Antalya yönünde ki Hisarçandır Köyünden başlayan parkura ulaşmak üzere günde üç sefer(Sabah 07:00, Öğlen 12:00, akşam 17:00) yapmakta olan ve Liman Mahallesinden hareket eden Hisarçandır dolmuşlarına biniyoruz. Yarım saatlik yolculuktan sonra Hisarçandır Köyüne ulaşıyoruz. Parkur hemen anayol kenarında tabelaları bulunan noktadan başlamaktadır. Bazen bu bölümde köylüler sebze meyva tezgahı açmaktadır. Fakat bunun dışında burada ve bu parkur üzerinde(Göynük'e kadar) doğal su kaynakları dışında temin edilebilecek bir şey yoktur. Gerekli ihtiyaçları Antalya'dan temin etmekte fayda vardır. 

Anayolun kenarında ki tabelalarla başlayan parkur köy içerisinden geçerek başlamaktadır.

Yaklaşık olarak ilk 8 km lik bölüm tamamen tırmanarak devam etmektedir. Dolayısıyla çok çabuk yükseldiği için manzara hemen meydana çıkmakta ve kendini göstermektedir. Köyü arkamıza alarak yükseldiğimizde Tunç Dağı ve Feslikan Yaylası manzarasını geride bırakıyoruz. 

Yolumuz orman içerisinde Elmayanı Mevkiine kadar stabilize köy yolu şeklinde devam ediyor. 

Karşımıza çıkan ilk tabela Üçsöğüt Yaylası yol ayrımı tabelası oluyor. Ancak bu tabelanın yeri yanlıştır. Üçsöğüt Yaylası yol ayrımı bir sonraki sola sapan yoldur. Bu yol bir kaç km orman içerisinde devam ederek son bulmaktadır ve hiç bir yere çıkmamaktadır.

Yol boyunca bir kaç noktada doğal su kaynakları bulunmaktadır. GPS dosyasında yerleri işaretlenmiştir. 


Çeşitli türlerde ve özelliklerde ağaç yapılarını incelemek mümkündür.


Sürekli değişen yol manzaraları ile karşılaşmak mümkündür. 



Sola Üçsöğüt Yaylasına yol bu noktadan ayrılmaktadır.



Bir kaç kilometrelik sürekli tırmanıştan sonra Palaz Yaylası mevkiine ulaşılmaktadır. Küçük düz bir alana sahip olup burada su kaynağı bulunmaktadır. Palaz Yaylasını geçer geçmez sağa bir yol ayrıldığı görülür. Bu yol Ant-002 Bisitlet rotamızda yaptığımız parkur takip edilerek Üçoluk Köyüne ulaşmaktadır. 


Çeşitli yapıdaki ağaçların heyelanlardan sonra bile hayata tutunma çabalarına şahit olmak mümkündür...

Parkurun tamamında Kırmızı-Beyaz renklerle boyanmış işaretlemeler mevcuttur. Elinizde GPS kayıtları yoksa bu işaretleri takip ederek parkuru tamamlayabilirsiniz. Ancak işaretlemelerin bir çoğu eski olduğu için silinmiş, kaybolmuş ve görülemez durumda olanları da çoktur. O yüzden izleri takip ederken dikkatli davranmanız da fayda var. Yol patikaya döndüğünde bazı noktalarda yol ayrılarak devam edebilmektedir. bu noktalarda yanlış yöne gitmek zaman kaybına neden olabileceği gibi koybolma risklerine de sebep olabilir. 



Elmayanı mevkiine gelindiğinde yol iki ayrılmaktadır. Sağa devam edildiğinde bu noktadan görebildiğimiz Sarıçınar Dağı zirvesine ulaşılmaktadır. Likya Yolu için sola devam ederek ilerliyoruz. 50 metre sonra karşımıza çıkan çeşmenin çevresinde uygun kamp alanı ve dinlenme yeri mevcuttur. Parkur bundan sonra patikaya dönerek devam etmektedir. Artık 8 km lik tırmanışımız bu noktada sona ererek bundan sonrasında patika yol ile sürekli iniş devam etmektedir. 

Sarıçınar Zirvesi görünmektedir.












Bisiklet Rotaları
Dayısı Geçidi geçildikten sonra olağanüstü güzellikte ki Antalya ve deniz manzarası karşımıza çıkmaktadır. Burada bir kaç noktada bu manzara görülebilmektedir.


Parkurun bundan sonraki kısmı oldukça sertleşmekte ve dik bir eğimle devam etmektedir.  Hem yol üzerinde taşlar gevşek durumda olabilmekte hemde zemin gevşek bir yapıya bürünmektedir. 

Patika yol üzerinde heyelanlar nedeniyle yıkılmış ve yolu kesmiş olan ağaç kütleleri ile sık sık kaşılaşılmaktadır. Ancak bu durum geçişi engellememektedir. 

Bir noktada karşımıza çıkan eski yangın bölgesinde ki ağaç yıkıntıları karşılamaktadır bizleri. Devasa boyutlara ulaşmış ancak yangına karşı koyamamış ağaçların kalıntıları içimizi acıtmaktadır. 


Parkurun bu bölümden sonrasında ise sık sık saldal ağaçları ile karşılaşıyoruz.

Öğle Yemek molasının yaklaştığı anlarda uygun bir mola yeri ararken Hoca Ahmet Mezarının olduğu ve bu isimle bilinen bölgede Yakup ve İhsan abi ile karşılaşıyoruz. Azıklarımı katık ederek tanışıyor ve sohbet ediyoruz. Sıcak ve samimi sohbetleri için tekrar teşekkür ediyor selam gönderiyoruz.

Hoca Ahmet Mezarı
Hoca Ahmet Mezarının bulunduğu mevkiiden sonra yol neredeyse tamamen Göynük Kanyonu'na kadar patika şeklinde zigzag çizerek tekdüze devam etmektedir. 


Bir süre inişten sonra sağ tarafta ki dağların üst kısımları dikkatle incelendiğinde Delikli Dağ'ın adını aldığı delik bariz bir şekilde gözlenebilmektedir. GPS kayıtlarında görülebildiği nokta işaretlenmişti. 




Göynük Kanyonu suyunun seslerinin gelmeye başladığı seviyelerde patika yol çalılarla bastırılmaya başlamakta ve etrafı çevrelenerek bitki tüneli görüntüsü ile devam etmektedir. 
Bazı bölümlerde su geçişleri kayaların üzerinden geçilerek gerçekleştirilmektedir.


Ve 7 saat süren yürüyüşümüz 20 km sonunda Göynük Kanyonuna ulaşılarak parkur tamamlanmaktadır.
Likya Yolunun 2. etabına yine bu noktadan başlayarak Gedelma Köyüne doğru devam edeceğiz. 






Yükseklik Profili

Zorluk Derecesi :Toplamda 20 km. olan, ORTAZOR bir parkurdur.
Maksimum Rakım :1473 m.
Hangi mevsimde yapılır: Yağışlı havalar haricinde her zaman yapılabilir.
Bisiklet Seçimi : Sadece yürüyüş için uygundur.
Yol Yapısı :%40 stabilize orman yolu %60 patika parkurdur. 
Başlangıç Noktası : Hisarçandır Köyü.
Bitiş Noktası :Göynük Kanyonu.
Su Kaynakları : Yol boyunca belirli noktalarda doğal su kaynakları mevcuttur. 
Alış-Veriş Alanları : Antalya ve Göynük dışında herhangi bir imkan yoktur.
Konaklama : Parkur boyunca uygun yerlerde kamp atılabilir.   
DİKKAT!!! Herhangi bir kaza riskine karşılık kesinlikle en az iki kişile gidiniz ve bir yakınınıza gideceğiniz konumu bildiriniz!!!



Google Maps Harita Görüntüsü


GPS ve rota verilerini buradan indirerek daha detaylı inceleyebilirsiniz...

GPS ve rota verilerini üye olmadan DROPBOX üzerinden buradan indirebilirsiniz.

Başka bir rotada görüşmek üzere...

Sevgiyle Pedalla ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder