İŞİNİZE YARAYABİLİR TIKLAYINIZ! .mail: info@yabanhikayesi.com
HARİTALAR
Wikiloc : bisikletrotalari

Yayınlar, fotoğraflar ve içerikler izinsiz kullanılamaz!!!

22 Aralık 2015 Salı

TRE - 010 SİVRİDAĞ ZİRVESİ YÜRÜYÜŞ ETKİNLİĞİ

Aşağıda paylaşılmış olan wikiloc sitesinden telefonunuza yada GPS cihazınıza yükleyerek daha detaylı inceleyebilirsiniz. Telefonunuza yüklemek için buradan yardım alabilirsiniz!!!


Faaliyetlerimizi inceleyen ve ilgilenen takipçilerimizin bildiği üzere, yürüyüş etkinliklerimizde ki öncelikli amaçlarımızdan birisi, Antalya çevresinde ki zirvelere çıkarak GPS kayıtlarını ve rotamıza ait bilgileri paylaşmaktır. Pek çok zirveye yürüyerek ulaşılabildığı gibi, bazı zirveler ise teknik bilgi, teknik malzeme,deneyim ve teknik tırmanış gerektirmektedir. Bu zirvelere en güzel örnek ise, Antalya'nın hemen yanı başında ki Sivridağ ve Geyik Sivrisi zirveleri verilebilir. Bu dağların da imkanlarımız çerçevesinde zirvelerine ulaşarak, rotamızı ve o faaliyete ait gözlemlerimizi de paylaşmak hedeflerimiz arasındadır. Bu uğurda amacımıza ulaşabilmek için, gerekli teknik eğitimi ve malzemeyi temin etmemiz gerekmekte idi. Gerekli araştırmayı yapıyor, yakın çevremizden bu konuda destek alabileceğimiz arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Dağcılık ve tırmanış konusunda bir hayli yol almış olan Barış ÇETİNTÜRK arkadaşım tereddütsüz ve elinden gelen tüm gayretiyle imdadıma yetişiyor. Tırmanış eğitimi ve zirve faaliyetlerinde en iyi desteği ve yardımı alabileceğim değerli hocalarım Fahri ALTUN ve Hasan ALTUNTAŞ ile tanıştırıyor. Her ikisi de, bu konuda yeterli bilgi ve deneyime sahip çok değerli insanlar. Ayrıca yine değerli dostum Halil AKTAN da, bir zamanlar sıklıkla yaptığı dağcılık faaliyetlerinde kullandığı malzemeleri(emniyet kemeri, 3 adet yardımcı ip, 2 adet karabina ve 1 adet sekizli) vererek desteğini esirgemiyor. Teknik tırmanış gerektiren zirvelere ulaşmak yolunda hızlı bir şekilde yol almaya başlamıştık. Zaman kaybetmeden ilk tanışma günümüzde eğitimlere başlamıştı bile Fahri hocam ile Hasan hocam. Önce Akdeniz Üniversitesinde ki yapay düz duvarda ilk tırmanışımı yapıyorum. Zirveye ulaştığımı gören Hasan hocam, bir de negatif duvarda tırmanışımı görmek istiyor. Aslında negatif duvarda ki tırmanış ile, düşme heyecanını yaşamamı ve tepkimi görmek istediğini sonradan anlatıyor. Ayrıca bir kaç yıl öncesinde de, UMKE birimi ile birlikte Ayşe KAPLAN KALKAN hocamızdan da ilk tırmanış eğitimlerini de almıştım. Geyik Sivrisi ve Sivridağ tırmanışlarını heyecanla beklerken, aynı anda hem zirve hem de tırmanış keyfi için sabırsızlanıyordum. Fahri hocam eğitimlerin yeterli olduğu kanısına varmış olmalı ki, bir telefonla hafta sonu pazar günü Sivridağ etkinliğinin olacağı müjdesini veriyor. Sivridağ zirve keyfini hep Geyik Sivrisinden daha sonra düşünmüş ve hayal etmiştim. Bu güne kadar Geyik Sivrisi çıkışının Sivridağ'dan daha kolay olduğunu duymuştum hep. O nedenle Sivridağ faaliyetinin Geyik Sivrisinden daha önce olması, heyecanımı daha da artırdı. Elimde ki ve gerekli olacak malzemelerin listesini paylaşıyoruz karşılıklı. Derhal eksiklikleri tamamlayarak pazar gününe hazırlanıyorum.


Video 1

20 Aralık 2015 Pazar sabahı 05:15 de kalkarak kahvaltımı yapıyor ve çantamı hazırlayarak 06:30 da ki toplanma noktamıza Oğuz ve Cemile arkadaşlarımı da alarak hareket ediyorum. Hep birlikte Kemer yolu üzerinde ki Doğa Park'a hareket ederek kahvaltı ve çay eşliğinde kısa bir tanışma molası veriyoruz. 10 kişilik ekip ile faaliyete başlıyoruz. Araçlarımızla Gökdere istikametine hareket ederek, Kabaca Mahallesinden Altınyaka yoluna çıkıyoruz. Gps kayıtlarında işaretlenmiş olan noktada araçlarımızı park ederek Fahri hocamız liderliğinde yürüyüş faaliyetimize başlıyor ve ilk adımlarımızı atıyoruz. (Buraya kadar olan ulaşım rotasına ve faaliyetin tüm GPS kaydına buradan ulaşabilirsiniz) Zirveye uzanan patika yolunu takip ederek zaman zaman taş babalar eşliğinde yürüyerek yükselmeye başlıyoruz. Bir süre çam ağaçlarının arasından devam eden rotada ilk başlarda fazla bir manzara göremiyoruz. Ancak sonrasında sol tarafımızda kalan uçurum ile birlikte karşımızda bir set gibi sıralanmış Sivridağın kayalık yüzü ile karşı karşıya kalıyoruz. Aramızda uzanan vadi boyunca büyüleyici manzaraya şahitlik ediyoruz. Bir süre daha ilerledikçe zaman zaman ağaçların arasına giriyor ve yine bu manzaraya şahitlik ediyoruz. Yaklaşık olarak 2 saat kadar ilerledikten sonra, patika parkur yerini, kayalıklardan yavaş yavaş tırmanarak ilerlenebilecek bölgeye bırakıyor. Burada batonlarımızı bırakarak devam etmek durumunda kalıyoruz. Güneş henüz önümüzde yükselen Sivridağın doruklarını aşarak bize ulaşmış değil. Yükseldikçe terliyor ve saat ilerlemesine rağmen güneşi göremediğimiz için üşüyoruz. Kayalık bölgede dikkatli bir şekilde tırmanarak ilerliyoruz. Toprağın ıslak ve nemli yapısı zaman zaman bastığımız noktalarda kaymalara neden olabiliyor. O nedenle hem ellerimizle tutunmaya dikkat ediyor, hem de adımlarımızı atarken diğer ayağımızın sağlam basmasına itina gösteriyoruz. Kayalık bölgede bir süre tırmandıktan sonra ilk zirveye ulaşıyoruz. 360 derece eşsiz bir panorama manzarası sunuyor bize. Güney batı yönümüzde Çalbalı zirvesi, Batı yönünde uzaklarda ki karlı zirvelere sahip Ziyaret Dağı, Kuzeye yöneldikçe Bereket, Alabelen, Sarp Katran ve Geyik Sivrisi Dağları zirveleri ile muhteşem manzaranın büyüleyici güzelliği ayaklarımızı yerden kesiyor. Kısa bir süre mola verdikten sonra esas zirveye doğru devam ediyoruz. Kayalıkların üzerinde zirve manzarası ile Antalya yönüne doğru ilerlemeye başlıyoruz. Aramızda ki boğaz geçişinden sonra karşımızda zirve görünmekte. Boğaza doğru kısa bir iniş ile önümüzde duvar gibi yükselen zirve kayalıklarına saat 12:00 sularında ulaşıyoruz. 


Video 2

Hiç zaman kaybetmeden Fahri hocamız emniyet kemerini giyerek, lider tırmanışını yapmak üzere gerekli ekipmanları, İbrahim abi ve Teoman abi ile birlikte hazırlıyor. Bizler de emniyet kemerlerimizi giyinerek tırmanışa hazırlık yapıyoruz. Öğrendiğim kadarıyla bu noktadan zirveye ulaşmak için 3 kez ip açmak gerekiyormuş. Dolayısıyla 3 ip açmak demek, aynı zamanda 3 istasyon kurmak anlamına da geliyordu. Fahri hocamız yukarıda emniyet tedbirlerini alırken, İbrahim ve Teoman abi de, zaman kontrollerini yaparken, bizlere tırmanış ve rota hakkında bilgiler vermeye devam etmekte idi. Fahri hocamızdan ilk işaret geliyor ve Cem SAĞDIÇ abimiz tırmanışına başlıyor. Cem abi ilerlemekte iken zamanı kontrol eden İbrahim abi biraz tedirginlik yaşıyor. En kısa günlerin yaşanmakta olduğu bu günlerde, saat 16:00 dan sonra havanın kararacak olması da göz önüne alındığında, Teoman abi ve İbrahim abi, bizlerin de henüz bu konuda ki tecrübesiz olmamızın da etkisiyle, zamanın yetmeyeceği kararına varıyorlar. Cem abinin, bulunduğu noktada, emniyeti alarak sabit kalmasını istiyor ve zaman konusunda ki düşüncelerini Fahri Hocamızla da paylaşıyorlar. Dağcılık faaliyetlerinde ki en önemli durumun, önce güvenlik, sağlık ve keyifli bir etkinlik olguları vurgulanarak, daha uzun günlerde zirve tırmanış etkinliğini tekrarlamak üzere dönme kararı alınıyor. 
Güneş yükselmiş, zaman zaman bulutların arkasında kaybolsa da çok güzel bir hava hakim olmuştu. Fahri hocamız, görsel bir şölen sergileyerek inişini gerçekleştiriyor ve derhal malzemelerimizi toparlayarak, bir önce ki zirve de öğle yemeği molası vermek üzere hareket ediyoruz. Eşsiz manzara karşısında, hayatımızın en lezzetli öğünlerinden bir tanesini yeme fırsatını yakalıyoruz. Yemek molasından sonra dikkatli bir şekilde inişimizi 16:00 sularında tamamlayarak araçlarımıza ulaşıyoruz. Bir demlik çay ile keyfimize keyif katıyor, Fahri hocamıza bu güzel etkinlik için teşekkür ediyoruz. Ayrıca Emniyetimiz için tedbiri elden bırakmayan İbrahim İNCESU ve  Teoman METE abilerimize ve birlikte çok güzel bir gün geçirdiğimiz Cem SAĞDIÇ, Oğuz ÖZTÜRK, Cemile CE, İlker PEKER, Hüsrev GÖLE ve Alper AKTEMUR arkadaşlarıma da sonsuz teşekkür ediyoruz. 






































Kıyafet Seçimi : 20 Aralık gününde gerçekleştirdiğimiz bu faaliyette, günün ilk saatlerinde güne kendini gösterene kadar, ter atan termal yada normal bir içlik üzerine giyilen polar tarzı orta katman ile, rüzgarlık tarzında ki çok kalın olmayan dış katman kıyafet yeterli gelmiştir. Aşırı terleme ile birlikte rahatsızlık duyduğumuz zamanlarda, sadece içlikleri değiştirmek kafi gelmiştir. Hava açık ve güneşli olduğu için zirve de rahatsız edecek bir rüzgar ve soğuk hava yoktu. Ancak günün hava koşulları göz önüne alınarak tedbirli ve dikkatli olmakta fayda vardır.  

Ayakkabı Seçimi :Zorlu parkurun doğa ve yol yapısı taşlık, kayalık ve oldukça bozuktur. Özellikle zirvenin bazı bölümleri iri kayalıklarla kaplıdır. Kesinlikle bu yapıya dayanıklı tabana sahip ayakkabı seçmek doğru olacaktır. Yine taşlık ve kayalık bölgelerde yürüyüş esnasında, kaymalar, bileklerden dönmeler ve bükülmeler olabilmektedir. Bu durumlarda yaralanma ve burkulmalardan korunabilmek için,  yarım yada tam boğazlı botların seçimi doğru olacaktır. Ayrıca yürüyüş yolunda bulunan dikenli bitkilerin ve  gevenlerin iğnelerinin batmasına karşılık korunmak üzere, sert yüzeyli ayakkabılar tercih edilmelidir. Özellikle çarşak bandı olarak belirtilen, sağ, sol ve ön bölümünü tamamen kaplayan koruyucu katmanlı ayakkabıların seçimi, kullanım ömrünü de uzatacaktır. Ayrıca tozluk kullanımı da, toz, toprak, ot, diken ve taş parçalarının ayakların içine girmesini engelleyecek ve pantolonun, çalı, çırpı ve kayalara takılarak yırtılmasını önleyecektir. Rahat ve konforlu bir yürüyüş için Sandalet, Spor ayakkabısı gibi açık ve yumuşak tabanlı ayakkabılar önerilmez.

 Yanlarda bulunan çarşak bandı olarak adlandırılan katmanda ki taş ve kaya izleri görülebilmektedir.


Bu tarz ayakkabılarda bulunan lif şeklinde ki yüzeyler, dikenli bitkiler ve sivri taş, kaya parçalarının batmasıyla ayakları rahatsız edebilmektedir. 


Zorluk Derecesi :Toplamda 5 km. olan, ZOR bir parkurdur.
Maksimum Rakım :1380 m.
Hangi mevsimde yapılır: Yaz ve kış dağcılığı olarak, gerekli tedbirler alınarak her zaman yapılabilmektedir..
Yol Yapısı :Tamamına yakın bölümü patika ve zirveye ulaşılan kısım kayalıktır. 
Başlangıç Noktası : Yürüyüş bölümü Kabaca Mahallesinden GPS kayıtlarında işaretli noktadan başlamaktadır.
Bitiş Noktası :Kabaca Mahallesi.
Su Kaynakları : Rota üzerinde su kaynağı yoktur. 
Alış-Veriş Alanları : Parkur içerisinde alış veriş alanı yoktur.
Konaklama : Kamp için tedbir almakta fayda vardır.   
DİKKAT!!! Herhangi bir kaza riskine karşılık kesinlikle en az iki kişile gidiniz ve bir yakınınıza gideceğiniz konumu bildiriniz!!!



Google Maps Harita Görüntüsü
>
Wikiloc Harita görüntüsü

GPS ve rota verilerini buradan indirerek daha detaylı inceleyebilirsiniz...

Başka bir rotada görüşmek üzere...

Sevgiyle Pedalla ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder