İŞİNİZE YARAYABİLİR TIKLAYINIZ! .mail: info@yabanhikayesi.com
HARİTALAR
Wikiloc : bisikletrotalari

Yayınlar, fotoğraflar ve içerikler izinsiz kullanılamaz!!!

25 Nisan 2017 Salı

TRE - 026 KOVADA GÖL VE KASNAK MEŞELERİ

Rotaları aşağıda paylaşılmış olan wikiloc sitesinden telefonunuza yada GPS cihazınıza yükleyerek daha detaylı inceleyebilirsiniz. Telefonunuza yüklemek için buradan yardım alabilirsiniz!!!

Ağlayan Gelin (Ters Lale)

"Araçla bakar geçer, bisikletle görür geçer, adımlarımızla solur geçeriz."

Kovada Gölü civarlarında, ANT - 030 ve ANT - 068. rotalarımız da bisiklet gezilerimiz olmuştu. Her türlü doğa aktivitesinin kendine özgü özellikleri ve keyfi olduğu aşikardır.
Dolayısıyla bisiklet gezilerimizde sadece Kovada Gölünün kıyısından ve Kasnak Meşeleri Ormanının ise bazı bölümlerinden geçebilmiştik. Bu faaliyetimizde ise, Milli Parklar tarafından işaretlenmiş olan Kovada Gölü içerisinde ki yürüyüş parkurunda ve Kasnak Meşeleri Ormanı içerisinde yürüyerek, doğayı ve ortamı sindirerek yaşayacak ve temiz orman havasından soluyacağız.

ULAŞIM

Antalya'ya 120 km. uzaklıkta ki Kovada Gölü'ne ulaşabilmek üzere sabah 06:00 sularında arkadaşlarla toplanarak hareket ediyoruz. Her rotamızda olduğu gibi, bu parkurumuz içinde bir kaç alternatifli rota hazırlamıştık. Kovada Gölünden sonra ki, Kasnak Meşesi ormanı içerisinde 5,10 ve 15 km. lik 3 rota planlamıştım. Ekip arkadaşlarımızın ortak görüş ve performans durumlarına göre ortak bir rota üzerinden hareket edeceğiz.

Saat 08:30 civarında Antalya-Karacaören-Kovada Gölü rotasını takip ederek bölgeye ulaşıyoruz.

KOVADA GÖLÜ

Kovada Gölü, yüksek bir noktadan başı ve sonu çıplak gözle de görülebilen, biyolojik çeşitliliği bol olan bir göldür. Göl çevresinde pek çok kuş ve bitki türlerini görebilmek ve izleyebilmek mümkündür. Dinginliği ve doğal yapısıyla, huzur veren bir ortamı ve havası vardır.

Göl kıyısında, bir kaç kamelya, kullanılmayan bakımsız bir yapı ve çok temiz olmayan bir tuvalet vardır. Orta yerde ki geniş bir alanda 10-15 kadar aracın sığabileceği park yeri ve çeşme vardır. Giriş ücreti olarak makbuz karşılığı 10 Tl. alınmaktadır.

Bir haftadır sürekli takip ettiğimiz hava durumu, neredeyse her gün değişiklik göstermiş ve nasıl bir günün bizi beklediği konusunda bir türlü emin olamamıştık. Gecenin ilerleyen saatlerinde başlayan Poyraz, gece boyunca şiddetini artırarak sabaha kadar esmişti. Antalya da yağış yoktu, ancak yükseklere yağan karın habercisi niteliğinde idi. Sabah Antalya dan 8-9 derece sıcaklıkta yola çıkmıştık. Güneş yüzünü gösterdiği anlarda 13-14 dereceye kadar yükselmişti. Ancak Karacaören Barajından sonra rakım yükselmeye devam ettikçe, hızla düşmeye başlayan sıcaklık, Kovada Gölüne vardığımızda kar yağışı ile birlikte 1-2 derecelerde idi. Zaman zaman toz şeklinde ki kar yağışı eşliğinde başlayan yürüyüşümüz, bulutların bölgeyi terk etmesiyle birlikte biraz ısınan hava ile beraber oldukça keyifli bir şekilde başlamış oldu. Milli Parklar tarafından düzenlenmiş ve işaretlenmiş olan yürüyüş parkurunda, etrafımızı çevreleyen meşe türleri arasında ilerlemeye devam ediyorduk. Farklı türlerin olduğu bölgelerde isim ve açıklayıcı bilgiler içeren tabelalar mevcuttur. Pek çok çeşitlilikte ve zenginlikte bitki ve ağaç türleri mevcuttur. Neredeyse Akdeniz Bölgesinin bu yükseklikte ki tüm bitki ve çiçek türlerini görmek mümkündür. Açıkçası bu yürüyüş parkurunun, bu denli düzenlenmiş ve bu çeşitlilikte flora içermesini beklemiyordum. Zaman zaman ağaçların arasından kendisini gösteren Göl manzarası eşliğinde, farklı türlerde ki, ağaç ve bitki türleri arasında, çeşitli kuş sesleri eşliğinde ilerliyoruz. Yarım ada şeklinde göl içerisine uzan rota üzerinde bir noktada da, ağaç gözetleme kulesi bulunmaktadır. Ancak bakımsızlıktan ve ilgisizlikten harap olmuş durumdadır. Merdiven basamakları eksilmiş, bazı direkleri sökülmüş, çivileri ortalıkta sivri bir vaziyette, bir tarafa yatmak üzere, emniyetsiz ve güvensiz bir durumdadır. Dikkatli bir bir şekilde teker teker çıkarak bir kaç fotoğraf alıyor ve kulübeden uzaklaşıyoruz. Tanıdığım tanımadığım binlerce çiçek, bitki ve ağaç türleri arasında 3-4 kilometrelik bu yürüyüş parkurunu 1,5 saatte tamamlıyoruz.

Aynı gün içerisinde, Kasnak Meşesi Ormanı içerisinde de yürüyüş planladığımız için bu kadarıyla yetiniyoruz. Ancak Gölün ortamı ve doğası, o kadar güzel ve o kadar büyülü ki, tam bir güne yayılan bir faaliyet gerçekleştirilebilir. Hatta o zaman daha keyifli ve daha verimli olacaktır. Bizim pek çok kere es geçtiğimiz ve inceleme fırsatı bulamadığımız pek çok bitki ve çiçek çeşidini inceleme fırsatı olacaktır. Bu rotaya ilave olarak göl kıyısında ki yürüyüşe devam edilebilir, hatta karşı taraflara geçilerek farklı türleri de görme şansı yakalanabileceği kanısındayım.

KASNAK MEŞESİ ORMANI

Kovada Gölü gezimizi tamamlayarak, Kasnak Meşesi Ormanına ulaşmak üzere, araçlarımızla Kırıntı Köyü üzerinden Yukarıgökdere Köyüne devam ediyoruz. Yukarı ormanlık alanı gözlediğimizde, belli bir yükseklikten sonra, bulutları tepesinde toplayan dağın yamaçlarında halen kar yağışının devam ettiğini görüyoruz. Bir an, gidip gitmemekte kararsız kalsak da, ortak düşünce ile devam kararı alıyoruz. Zaman zaman serpiştiren kar yağışı altında toprak orman yolu ile bu rotayı izleyerek Kasnak Meşesi Ormanı Koruma Alanına ulaşıyoruz. Uygun kıyafetler giyerek, gökyüzüne uzanan devasa Çınar, Ardıç, Meşe ve Sedir ağaçları arasında adımlamaya başlıyoruz.

Henüz ilk adımlardan sonra, hemen çevrede ki Şakayık bitkilerini fark ediyoruz. Bu bölgeye gelme amaçlarımızdan bir tanesi de bu bitkiler idi. Bölgede oldukça yoğun ve yaygın bir şekilde olduğu bilgisini almıştım. Ancak malesef  hala geçen ay Hisarçandır bölgesinde gördüğüm Şakayıklarla henüz aynı boydalar. Şu an Hisarçandır Bölgesindekiler tomurcuklanarak çiçek açmaya başlamışken, bu bölgedekilerin pek çoğunun henüz yeni yeni çıkmaya başlamış olması ve bir kısmının ise yeni yeni yapraklanıyor olması bizi biraz üzüyor. Hisarçandır da sadece Elmayanı mevvkiinde belli bir noktada yoğun bir şekilde görülebilirken, burada neredeyse 1500-1600 rakım aralığında tüm orman içerisinde görebilmek mümkündür. Gece yağan kar ve düşen ısıyla birlikte, biraz boy vermiş olanların eğildiğini ve yıprandığını gözlemliyoruz.
Geçen yıl Elmayanında ki Şakayıklar, az yağış ve erken ısı artışı ile nisan başında çiçek açarak, ay bitmeden çiçek dökmüştü. Ancak görülüyor ki, bu yıl gerçekleşen kar yağışının biraz artması ve henüz havaların tam ısınmamış olması, şakayıkların çiçek açmalarını biraz geciktiriyor. Bu bölgede ki yağışların halen devam etmesi ve havaların ısınmaması başka çiçek ve bitki türlerinin de gelişmesini geciktirmiş olmalı ki fazla bir çeşit göremiyoruz. Bol miktarda ki, sümbül, orkide, akyıldız ve mor menekşeler arasında yürüyüşümüz ilerliyor. Farklı yapılarda ve irilikte Ardıç, Meşe ve Sedir ağaçlarını gözlemliyoruz. Dönüş yolunda, rotayı biraz kısaltmak üzere patikadan orman içerisine girerek, kestirmeden ilerleyerek zamandan kazanmak istiyoruz. Ancak bu bölüm biraz dik ve kaygan bir zemine sahip olsa da dikkatli ve yavaş yavaş ilerleyerek emniyetli şekilde tamamlıyoruz. Görmekten umudumuzu kestiğimiz ve bu yıl içerisinde artık görme şansımızın olmayacağını düşündüğüm Ters Lale (Ağlayan Gelin) çiçeğini ise yine bu geçtiğimiz orman içerisinde Buket'in dikkati sayesinde görme ve inceleme şansına sahip oluyoruz. Katran Dağı yamaçlarında denk geldiğimiz sarı renkli olanlarının, oldukça yaygın bir alanda ve sıklıkla olmasına rağmen, bura da sadece bir tane bu mor renkli olanı görebilmiştik. Bir tane olmasına rağmen görebilmiş olmak büyük bir şans ve gözlemleyerek fotoğraflamak oldukça keyifli idi.

7 kilometrelik bir yürüyüşten sonra, oldukça keyifli ve eğlenceli arkadaşlarla birlikte bir faaliyetin ve parkurun daha sonuna gelmiş oluyoruz. Katılan ve eşlik eden tüm arkadaşlara tekrar teşekkür ediyor ve bir daha ki faaliyette görüşmek üzere selamlar sunuyorum.
































Dağ Sümbülü











Etkinlik Tarihi : 23/04/2017
Zorluk Derecesi :Toplamda 10 km. olan KOLAY bir parkurdur.
Maksimum Rakım : 1860 m.
Hangi mevsimde yapılır: Yağışlı havalar haricinde her zaman yapılabilir. Kış aylarında Gökdere Köyünden sonra kar yolları kapatmış olabilir. 
Yol Yapısı :Tamamına yakını Patikadır. 
Başlangıç Noktası : Kovada Gölü 
Bitiş Noktası :Kasnak Meşesi Ormanı Koruma Alanı
Su Kaynakları : Parkur üzerinde su kaynağına rastlanılmamıştır.  
Alış-Veriş Alanları : Alış-veriş imkanı yoktur.
Konaklama : ---. 
DİKKAT!!! Herhangi bir kaza riskine karşılık kesinlikle en az iki kişi ile gidilmeli ve bir yakınınıza gideceğiniz konum bildirilmelidir!!!



Google Maps Harita Görüntüsü





>


Google Maps Harita Görüntüsü



Powered by Wikiloc

GPS ve rota verilerini buradan indirerek daha detaylı inceleyebilirsiniz...

Başka bir rotada görüşmek üzere...

Sevgiyle Pedalla ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder